Tot depèn de tu

Les lliçons de la vida es donen a tot arreu. Aprofitar-les, o no, depèn d’un mateix. No depèn ni de l’exterior, ni dels altres.

Però el que és evident és que en el món sempre s’estan donant tots els aprenentatges que un necessita per créixer.

RESPONSABILITZAR-SE DE LA PRÒPIA VIDA

En la vida es donen totes les lliçons alhora. No obstant, no tothom les aprofita. Ara mateix, s’estan impartint lliçons per a superar la violència física; algunes persones les aprofitaran i d’altres no. De la mateixa manera, s’estan impartint lliçons per a superar la violència verbal; algunes persones les aprofitaran i d’altres no.

Cadascú ha de convertir la realitat que viu en coneixement. Per això, seguint amb l’exemple anterior, necessitem que existeixi la violència per poder superar-la. Necessitem el pensament agressiu contra l’altre, per anar més enllà. En altres paraules: és necessari que la lliçó s’estigui impartint perquè un pugui beneficiar-se’n. Per això, no és la persona que ens agredeix qui ens beneficia, sinó que som nosaltres qui convertim l’acció en comprensió. Conseqüentment, necessitem als altres perquè hi hagi relació. I en la relació convertim aquesta fricció en comprensió, en amor, en pau.

Quan integrem això, es compleix la idea que: ningú em beneficia, ningú em perjudica, ningú em danya. Sinó que jo em beneficio a mi mateix, convertint la realitat en font de coneixement.

A les nostres mans està aprendre les lliçons que la vida ens va donant i que estan en totes i en cadascuna de les parts.

LES FORMES SÓN FINITES, LES CATEGORIES NO

Quan aprenem a responsabilitzar-nos de la pròpia vida, observarem que totes les lliçons que necessitem aprendre es van incorporant a poc a poc. Si ho pensem un moment, segurament alguns fets que en el passat ens desestabilitzaven, ara ja no ho fan. Per què? Senzillament perquè hem avançant en saviesa, en autoconeixement.

I aquesta és una molt bona notícia, ja que encara que les formes dels problemes puguin ser infinites, les categories dels problemes no ho són.

Hi ha problemes d’amor que poden tenir moltes cares diferents: poden estar emmascarats per la gelosia, per la ràbia, per la desconfiança… Però una vegada que sabem estimar i tenim les eines per fer-ho correctament, mai més tindrem un problema d’amor. Mai més serà un problema que ens faci sofrir.

Probablement, si mirem enrere, haurem solucionat alguna de la categories que ens pertorbaven i, per tant, ara tenim més pau interior. Si el nombre de categories és finit, això significa que algun dia podrem tenir una pau interior impertorbable.

A mesura que incrementem la nostra saviesa, comprovarem que la felicitat sí que és una cosa possible i això trenca la idea errònia de què “la felicitat és un somni inassolible”.

Quan som conscients que una cosa és la forma dels problemes i una altra és la categoria, ens adonarem que a mesura que abordem categories de problemes, aquests deixaran de ser-ho. I que, per tant, estarem més prop de ser l’essència que som, de la felicitat i la pau impertorbables. Mentre això no ocorre, continuem aprenent!

En realitat, un problema només és una indicació d’on ens falta saviesa, perquè és quelcom que encara no sabem gestionar. Per això, quan estem davant d’alguna cosa que ens desperti por o inseguretat, val la pena preguntar-nos: quina lliçó haig d’aprendre per abordar-ho amb seguretat, amb pau…? Una vegada l’hàgim après, aquest tipus problemes desapareixerà de la nostra vida igual que les sumes i les multiplicacions van deixar de ser difícils quan vam aprendre a sumar i a multiplicar. Però això només depèn de nosaltres mateixos.

NINGÚ POT APRENDRE PER TU

Ningú pot aprendre per tu. Ningú pot pensar per tu. I, per tant, tu tampoc pots fer-ho per ningú.

Això situa el focus del treball en un mateix. En realitat, l’altre sempre fa de mestre si estem disposats a aprendre. D’aquí prové la idea que, quan l’alumne està preparat, el mestre apareix.

Creure, en canvi, que la culpa sempre és de l’altre només ens danya. Quan una persona ens toca una ferida que tenim oberta, és a dir, un tema o una categoria pendent per resoldre, el dolor no el produeix el dit que toca sinó la ferida. Per aquest motiu, convé començar a responsabilitzar-se de la pròpia vida i assumir les lliçons que sí que ens corresponen.


COMENÇAR A SUPERAR CATEGORIES DE PROBLEMES

Quan comencem a entendre allò que més ens fa sofrir, el canvi serà inevitable. Sens dubte, tindrem més pau per a afrontar les situacions que ens vagi presentant la Vida i això és fonamental, ja que les situacions apareixeran, al marge que el vulguem o no.

Publicado por

Daniel Gabarró

Em dic Daniel Gabarró Berbegal i el meu ofici és inspirar, acompanyar i transformar conscientment persones, empreses i organitzacions.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.