Guia per no perdre’s en el supermercat espiritual

“El món dels cursos d’autoconeixement i creixement personal és molt ampli, han crescut com a bolets i, tot sovint, sembla un mercat persa ple de productes estranys i de noms exòtics… però, com diferenciar els cursos útils dels que no ho són? com diferenciar el gra de la palla?”

Després d’anys d’experiència com a alumne i com a mestre de cursos d’autoconeixement m’he animat a condensar nou criteris per diferenciar un bon curs de creixement personal dels que no ho són. Ho comparteixo per si t’és útil:

1- Cursos que busquen desenvolupar totes les teves potencialitats.

Per viure en plenitud hem d’arribar a viure conscientment a tots els nivells: físic, emocional, intel·lectual i espiritual. Per tant, un curs realment sòlid abordarà tots aquests aspectes sense menystenir-ne cap.

Si volem créixer de forma equilibrada i global, està clar que no seria lògic apuntar-nos a un curs que nega o reprimeix el cos o la sexualitat o la capacitat intel·lectual.

2- Cursos en els que no se’ns demana cap tractament especial per a la persona que l’imparteix.

Quan una persona té un elevat grau de comprensió, precisament perquè ja té força saviesa, no necessita que ningú l’admiri.

Per això, no exigirà cap tracte especial, sinó que es mostrarà cordial, amorós i proper vers tothom, al marge que els altres siguin cordials, amorosos i cordials com a estudiants. Fuig corrents dels cursos on qui l’imparteix es dóna a si mateix/a aires de guru…

3- Cursos que promouen l’experiència directa i la seva comprovació, evitant la fe cega i els dogmes.

En els cursos hauríem d’exigir ensenyaments verificables per la notra part. És a dir, les persones que imparteixen els cursos haurien de dir coses semblants a: «i això ho podeu comprovar d’aquesta manera…»

Mentre no ho comprovis només és una creença; quan ho verifiques es converteix en coneixement. Només el coneixement és útil, les creences són pesos inútils dins el nostre ego.

Per tant, els ensenyaments s’han d’oferir juntament amb eines concretes per aplicar-los.

“Hi ha molts cursos de creixement personal que, en realitat, són cursos que només promouen emocions: turisme emocional. Fuig d’ells: el turisme emocional no et portarà créixer ni un mil·límetre”

4- Cursos que animen a treballar internament sense fer-nos massa promeses.

Per què remarco la idea de treballar internament? Perquè enlloc de voler canviar els altres, hem de centrar-nos en l’únic treball que sí és possible: canviar-nos a nosaltres. L’únic treball que paga la pena és el de la pròpia transformació interior. Enlloc d’emmoquetar el món, millor ens calcem els peus.

I un advertiment: hi ha molts cursos de fals creixement personal que només són cursos de turisme emocional. Provoquen emocions intenses, però no ofereixen eines. Només ens creen addicció a les emocions fortes. No són útils. Evita’ls.

5- Cursos que proposen la vida quotidiana com escola on comprovar el que s’ensenyen i eviten imposar hàbits per la força, la culpa o similar.

Els ensenyaments converteixen la vida quotidiana en una escola real i et mostren com millorar la teva vida diària de forma concreta i verídica. Però mai no t’imposen formes concretes de menjar, de pensar, d’actuar… i menys dient-te que qui no les segueixen ja estan condemnats!

Els ensenyaments fiables mai no et critiquen, ni et ridiculitzen, ni t’animen a creure’t superior o inferior pel fet de menjar diferent, de tenir certs coneixements, de saber certes tècniques…

Et mostren opcions saludables i respecten el teu ritme i les teves decisions, siguin les que siguin. Eviten imposar-te camins perquè saben que respectar el teu ritme és una veritable mostra d’amor.

6- Cursos que no generen culpabilitats, ni separen en “bons i dolents”.

Per tant, són cursos que no fomenten l’odi, ni l’exclusió, ni la discriminacio per cap raó: de creences, d’ètnia, d’orientació sexual, de gènere, de nacionalitat, etc.

Els seus ensenyaments alliberen, però no culpen. No t’amenacen.

No separen el món en bons i dolents, en els que sí són espirituals i els altres, en els que estan en el camí i els que no ho estan… Són cursos que t’ajuden, per tant, a superar la dualitat i a viure amb una veritable comprensió i amor.

7- Cursos que inclouen la dimensió espiritual tot respectant les diferents vies per viure-la.

Són cursos que també inclouen l’àmbit espiritual. T’ofereixen eines reals i concretes més enllà de l’autoconeixement psicològic: un camí perquè arribis a la teva pròpia essència, més enllà de les formes, les idees i els sentiments.

Tanmateix, no diuen «el meu camí és l’únic», sinó «aquest camí també et conduirà a la teva essència: comprova-ho». Et conviden a seguir el camí del teu cor, el teu camí. T’acompanyen sense forçar-te.

8- Cursos que són assequibles econòmicament per a totes les persones.

L’autoconeixement i la felicitat són coses tan valuoses que no poden negar-se a ningú pel simple fet que no tinguin diner. De fet, és quelcom tan valuós que no hi ha prou diner en el món com per comprar-lo. Però no s’ha de confondre el valor incalculable d’un curs amb un preu impagable.

Un curs realment fiable, serà assequible per a totes les persones. Sospita de qualsevol curs de preu astronòmic!

9.- Cursos on qui l’imparteix viu el que ensenya.

Algunes persones es llancen a ensenyar després d’un curset de cap de setmana: ensenyen sense viure el que diuen transmetre.

La diferència entre un/a mestre/a i algú que no ho és resulta òbvia: un/a mestre/a no explica de memòria ensenyaments, sinó que descriu el que viu. Per tant, el seu ensenyament és profund, real i viu.

Observa si, qui parla, ho fa de memòria o parla des del cor. Encara que les paraules poden ser literalment les mateixes, només quan surten de la veritable experiència estan vives.

Conclusió:

T’animo a fer cursos d’autoconeixement per viure en plenitud cada dia i cada instant. No hi ha un únic curs bo, ni un únic mestre/a. Molts són els camins.

Però t’animo a separar el gra de la palla. Et convido a usar aquests criteris per fer-ho.

Bon viatge!

 

 

Publicado por

Daniel Gabarró

Em dic Daniel Gabarró Berbegal i el meu ofici és inspirar, acompanyar i transformar conscientment persones, empreses i organitzacions.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.