Empresa, consciència i grans de sorra

La paraula empresari té mala fama, però hem de recuperar-la. Ens l’han robada les grans multinacionals que l’usen per parlar de les seves relacions econòmiques d’explotació.

Segurament sabreu que dirigeixo Boira Editorial i que, per tant, sóc empresari.

La paraula empresari té mala fama, però hem de recuperar-la. Ens l’han robada les grans multinacionals que l’usen per parlar de les seves relacions econòmiques d’explotació.

Però quan obres una botiga, una consulta psicològica, fas pàgines web per d’altres persones, tens un gabinet de reeducació escolar… ets empresari/a i la teva tasca és imprescindible.

On compraríem la fruita, si ningú no obrís una fruiteria? Com aniríem de vacances si ningú obrís un camping o un hotel? Com aniríem a nedar a l’hivern si ningú no obrís un gimnàs?

El problema no és emprendre, el problema no és ser empresari/a. El veritable problema és un tema de valors: utilitzar l’empresa per explotar les persones i el planeta, enlloc d’iniciar una empresa per ser útil i millorar el món.

De sempre defenso que no hem de lluitar contra el que no ens agrada, sinó aportar a favor del que creiem útil i bo. Per exemple, en lloc de lluitar contra l’analfabetisme, defenso que, simplement, hem d’ensenyar a llegir i l’analfabetisme desapareixerà.

Crec que hem de fer el mateix al món de l’empresa. Hem de convertir l’espai laboral en un lloc on sigui possible viure i expressar els mateixos valors que ja tenim a l’àmbit personal: suport, ajuda, solidaritat, servei…

Sí, crec fermament que l’empresa pot ser un espai de realització i de valors.

Ho crec quan veig centenars de botigues, de petites i mitjanes empreses que busquen servir i ser útils al seu barri, al seu entorn.

Per tant, també t’animo a tu a mirar l’espai laboral com un lloc on aportar els teus valors i convertir-lo en un espai d’autorealització i de creixement personal. No tenim dues vides. Només en tenim una. No excloguem els nostres valors de l’espai laboral que habitem! Així aportarem un gra de sorra a un món que està cridat ser molt més harmònic que ara, a un món que està naixent.

En aquesta línia de dur els valors a l’empresa, m’alegra explicar-vos quelcom que acaba de néixer. Us ho explico per compartir la meva alegria i per saber la vostra opinió.

Fa poc he iniciat una sèrie de formacions en Valors i Empresa amb el recolzament de la Lluïsa Ochoa, doctora en dret financer i tributari, així com professora titular de dret de la Universitat de Lleida.

Us explico:

El marc legal de les empreses ha canviat des de juliol de 2015… i és un fet desconegut. Ara, qualsevol empresari/a o qualsevol directiu/va d’una empresa es penalment responsable de tot el que passi dins seu. I el mateix a associacions, fundacions… i qualsevol persona jurídica.

És a dir, un/a empresari/a és responsable de qualsevol delicte que es cometi dins la seva empresa i pot anar a la presó o haver de pagar una multa o respondre amb el tancament del negoci… fins i tot si el delicte ha estat comès sense saber-ne res!

Òbviament, no parlem de delictes tipus «assessinat», sinó de coses molt més probables: enviar un virus per mail (encara que sigui de forma inconscient), no reciclar correctament els tonners, utilizar erròniament les bases de dades, fer algun error contable…

Ens trobem davant un canvi immens. Ara ser empresari/a o directiu/va implica respondre penalment per tot el que passi dintre de l’empresa: presó, patrimoni, multes

L’única forma d’evitar aquesta responsabilitat és tenir un COMPLIANCE: un compromís explícit, real i pràctic d’actuar èticament.

Tot parlant del tema amb la Lluïsa Ochoa, vàrem veure la meravellosa oportunitat de fer entrar a les empreses dins el món de l’ètica gràcies al COMPLIANCE, d’omplir de valors l’empresa.

Amb l’excusa de protegir el propietari/a i els càrrecs directius… podíem fer entrar els valors dins l’empresa! A més, també vàrem veure que podíem plantejar una proposta que també servís per potenciar el treball en equip i impulsés un lideratge basat en l’autocompromís.

Amb la Lluïsa ens vàrem posar a imaginar com aprofitar aquest canvi legislatiu per potenciar els valors, cohesionar els equips i blindar penalment les empresaris/es i directius/ves: un COMPLIANCE pràctic i ètic.

Li donàrem mil voltes i vàrem acabar plasmant-ho en una metodologia formativa simple i eficaç, molt pràctica. Com ens faltava imaginació la vàrem acabar anomenant: «Compliance pràctic: metodologia OchoaGabarró, una visió ètica».

Ho vàrem parlar amb la Universitat de Lleida i aquesta ens va donar el seu recolzament més decidit per difondre aquesta forma de protegir i potenciar l’empresa. Així va nèixer un curs online en espanyol per ser COMPLIANCE OFFICER de qualsevol empresa, amb un títol avalat per la Universitat de Lleida.

El que havia començat com una proposta de dur els valors a l’empresa es convertia en quelcom sòlid i concret, avalat per una Universitat pública i, gràcies a internet, a l’abast de qualsevol persona que vulgués tenir aquest nou perfil professional.

Però el projecte va seguir creixent i vàrem impulsar www.OchoaGabarro.com on formem en Compliance a empreses i, fins i tot, a formadors de formadors. Sempre sota la nostra òptica ètica i la nostra pròpia metodologia.

Y, encara que el treball de COMPLIANCE OFFICER es, encara, poc conegut, vull destacar que és una de les profesions més demanades per les empreses privades durant l’any passat 2015 i l’actual… i que segueix una clara tendència alcista. T’animo a llegir aquests dos articles on es parla d’això, un del diari El País i un altre de La Vanguardia.

M’encanta participar en aquest projecte que uneix consciència, ètica i empresa! I m’encanta fer-ho impulsant un curs, reconegut per la Universitat de Lleida, per formar persones en un dels perfils laborals amb més bones oportunitats de feina (només cal preguntar per COMPLIANCE OFFICER a Google i salten munts d’ofertes laborals). Una alegria!

Durant anys, he escrit llibres d’ètica i empresa, impartit cursos… però tenia la impressió d’estar picant pedra, de no avançar… Recordo un dels cursos d’empresa on només hi havia dos empresaris! Em sentia predicant al desert! Els avanços eren molt petits. Però ara ja ho veig florir!

És un goig poder en un canvi imprescindible que unirà valors i empresa. I m’alegra poder-ho compartir a aportar el meu gra de sorra amb persones que vulguin convertir-ho en la seva professió: així es multiplicarà a més velocitat. Tafaneja a www.OchoaGabarro.com i podràs veure de què estic parlant.

I ja saps, si en algun moment et planteges canviar la teva orientació laboral i treballar com COMPLIANCE OFFICER a una empresa, t’animo a investigar i valorar el curs de la Universitat de Lleida com a porta d’entrada. També t’animo a difondre aquesta nova professió i aquest curs (hi ha d’altres en altres universitats, però els trobo teòrics, allunyats de la realitat, poc pràctics… i sense entendre, realment, què vol dir portar els valors a les empreses).

Una nova societat està naixent i nosaltres podem aportar el nostre gra de sorra. No volem perdre el temps tot lluitant contra el que ja està morint, sinó recolzant el que neix.

Que els valors entrin a l’empresa i la facin més rendible i més útil al món!

Publicado por

Daniel Gabarró

Em dic Daniel Gabarró Berbegal i el meu ofici és inspirar, acompanyar i transformar conscientment persones, empreses i organitzacions.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.