Com netejar la ment dels pensaments brossa?

Pensar és un acte senzill. Ho corrobora el fet de què cada dia tenim al voltant d’uns 60.000 pensaments. Ho fem a tothora, en tot moment.

No obstant això, la gran majoria del que pensem, per no dir el 90%, no ens és útil. Com podem canviar aquesta inèrcia?

SABER QUÈ ÉS UN PENSAMENT

Abans de començar, potser hauríem de preguntar-nos: què és un pensament?

Per a mi, és una informació ordenada sobre alguna cosa. És a dir, és una informació subjectiva i ordenada sobre un aspecte de la realitat. És la manera com jo ordeno el meu espai psíquic.

Aquest ordre no és una cosa física. Tampoc és emocional. És la interpretació que jo faig d’allò físic, de l’emocional, de tota la realitat… Tot això em proporciona un mapa ordenat de la realitat, una estructura a la meva psique.

Així mateix, no importa que allò que pensem subjectivament sigui cert o fals. Per exemple, jo puc tenir un pensament que afirmi que les fades i els unicorns existeixen. No importa que sigui cert o no: ordena el meu món d’una forma determinada.

Fins i tot, que alguna cosa sigui falsa, no em salva de les seves conseqüències. Quan jo penso el món des d’un punt de vista determinat, això implica una sèrie de conseqüències que haig d’assumir.

DISTINGIR UN PENSAMENT BROSSA

Aquest tipus de pensaments, no cessen així com així.

De la mateixa manera que el cor no pot deixar de bategar, la ment no pot aturar-se. Si la ment està feta per gestionar pensaments, és lògic que no pugui fer una tasca diferent. Naturalment que podem situar-nos darrere de la ment en estat meditatiu, però això no impedeix que la ment continuï estant activa i la seva única forma de treballar sigui a través de pensaments.

Per això és tan important saber distingir els pensaments brossa, dels que no ho són.

Un pensament és brossa quan es compleixen, com a mínim, dues característiques: d’una banda, és fals; i, d’altra, és enganxós, és a dir, no ens el podem treure de sobre.

Llavors, no podem fer res?

CONVERTIR ELS PENSAMENTS EN ADOB

Existeixen diverses tècniques per convertir els pensaments en adob segons el nostre nivell de consciència. Depenent de si estem en un nivell o en un altre, necessitarem unes tècniques concretes o unes altres.

El primer nivell és el de l’automatisme total. En aquest nivell, la persona encara no té consciència, es deixa endur per la inèrcia. No hi ha un veritable “jo” que visqui aquesta vida. Desafortunadament, en aquest nivell de consciència no hi ha res a fer. Bàsicament, perquè en aquest nivell sofrim inevitablement i culpem als altres del nostre sofriment. Com no assumim el nostre rol, encara no podem aprendre. Com culpem als altres, encara no busquem cap “Jo” que estigui més enllà dels automatimes.

El segon nivell és el de l’automatisme parcial. Aquí comencem a exercir un cert treball interior que ens permet fer petits passos cap a l’autoconeixement.

En aquest nivell, quan tenim un pensament brossa, una tècnica útil és preguntar-se: fins a quin punt aquest pensament és cert? Desmuntar la lògica del pensament pot ser molt guaridor, perquè veurem que normalment són pensaments exagerats i poc lògics.

El tercer nivell és el del Jo experiència. En aquest nivell, descobrim que som capacitat de comprendre, d’estimar i d’actuar que s’expressa de forma conscient.

Quan ens trobem aquí, podem utilitzar el mètode PRIAA (el vaig aprendre de Pau Hernández): parar, respirar, acceptar el que estic sentint i vivint, i actuar conscientment des dels valors propis. Remarco la idea d’actuar: quan prenem una decisió i actuem, la nostra ment es calma ràpidament.

D’altra banda, també podem mobilitzar els valors de forma conscient. Per exemple, si jo penso que la gent no és prou neta o humil, en lloc d’acusar els altres de no ser-ho, jo expresso el valor de l’ordre i la humilitat. Deixo de dependre dels altres i m’adono que quan expresso els meus valors conscientment, sóc.

L’últim nivell és el de les persones que estan en Essència. En aquest nivell, la persona s’expressa donant permís a la Vida mateixa, a la Divinitat, a l’Essència perquè s’expressi a través d’ell/ella.

En aquest cas, una tècnica útil és desidentificar-se. És a dir, mirar-me sabent que el “jo” no té importància, percebent que allò físic (i fins i tot allò psicològic) són mers vehicles. A mesura que ens anem des-identificant, ens adonem de ser l’amor, l’energia i no el cos o la psicologia concreta a través de la qual expressa. Cada vegada podem donar més importància a allò profund, en lloc del vehicle.

Aquí teniu un exercici del curs Aula Interior per calmar la ment en moments d’estrés o similar.

VIURE DES DE L’ESSÈNCIA

Tot allò que vivim des del fons i fins al fons, queda absorbit per l’Essència. Quantes més coses netegem des de l’Essència, més fàcil ens serà viure en calma.

Però tot succeirà quan sigui corresponent, ni un instant abans, ni un instant després.

Fes el treball que ara et correspongui i deixa el resultat en mans de la vida, mentre gaudeixes de la vida.

Publicado por

Daniel Gabarró

Em dic Daniel Gabarró Berbegal i el meu ofici és inspirar, acompanyar i transformar conscientment persones, empreses i organitzacions.

2 comentarios en «Com netejar la ment dels pensaments brossa?»

  1. Hola Daniel, primer de tot agrair-te tots els coneixements que comparteixes, ajuden a despertar-nos i a viure d’una forma més conscient. L’àudio de l’exercici de de-sensibilització que comparteixes amb nosaltres es talla just quan comença a explicar el 3r Pas, l’Alquímia. Hi ha alguna manera per poder escoltar l’àudio complet? Moltes gràcies.

    1. Hola Meritxell!

      L’alquímia mental és un procés complex i llarg. No em veia amb cor d’explicar-ho detalladament en aquest àudio sense que hi hagués risc de generar mals entesos. De fet, aquest tema l’abordo al curs Aula Interior quan ja portem força mesos de treball perquè no vull que es mal interpreti. Per això només he posat allò que crec mínimament assequible. Disculpa’m, però ara no tinc prou temps com per fer una explicació (o un àudio o similar) prou clar i estructurat perquè no donés peu a cap malentès… Tanmateix, espero que, aquesta part, sí t’hagi estat mínimament útil…

      Daniel

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.