Amor i psiquiatria: amics incompatibles?

Antoine de Saint-Exupéry deia que “només s’hi veu bé amb el cor, l’essencial és invisible als ulls”. Dia rere dia, caiem en la trampa de judicar els altres perquè són diferents, perquè no són tant intel·ligents com nosaltres, o simplement perquè no actuen de la manera que creiem adient. Tanmateix, veure la realitat des d’aquest punt de vista ens fa oblidar l’altre, aquell que s’allunya dels nostres esquemes mentals

Continua la lectura de Amor i psiquiatria: amics incompatibles?

El significat de la Setmana Santa: la culminació d’un procés de 4 passos

Durant la Setmana Santa, segur que tindrem la possibilitat de viatjar a llocs fantàstics, perdre’ns pels carrers d’algun casc antic després d’assistir a una processó, escoltar música folklòrica…Tanmateix, el significat de la Setmana Santa va molt més enllà d’aquests rituals i no té cap relació, necessàriament, amb una religió concreta. En aquest article, et convido a descobrir el verdader significat de la Setmana Santa.

Continua la lectura de El significat de la Setmana Santa: la culminació d’un procés de 4 passos

Eines per aprendre a estimar: VI i VII

Quan ens plantegem una relació d’amor, disposem de set eines d’aprenentatge, de les quals ja hem comentat cinc. Aquestes dues últimes fan referència a la capacitat que tenim d’estimar als altres, no en quant a seguir les pròpies emocions i els sentiments, sinó en buscar el millor de nosaltres mateixos i el millor per a l’altra persona.

Si jo sento moltes coses però et maltracto, no t’estic estimant. Si no vull que tu te’n vagis, quan això podria ser el millor per a tu, no t’estic estimant. L’amor és buscar el bé de la persona que estimo. Estimar no significa deixar-me endur pels sentiments: això és sentimentalisme i genera dolor. Un exemple evident són els fills i les filles: com volem el seu bé els donem ales, i els deixem marxar tot i que voldríem tenir-los sempre en el niu.

Continua la lectura de Eines per aprendre a estimar: VI i VII

Eines per aprendre a estimar: IV i V

Al començar aquesta sèrie d’articles afirmàvem que, per estimar, se n’ha d’aprendre; que estimar només amb bona voluntat però sense tenir una preparació prèvia, no és suficient. Que el lliure albir en l’amor pot conduir-nos a fer mal a aquelles persones a qui només desitgem el bé. En aquest article, entendrem que per estimar és necessari abandonar la queixa i la culpabilitat, ja que ens distancien de les persones que estimem, i, quan ens queixem de tot i de tothom, ens empobrim.

A l’hora de presentar aquestes dues noves eines per estimar, cal recordar el seu perquè. El motiu que ens mou a presentar-les és per deixar d’improvisar en l’amor i en les relacions. L’amor és massa important com per no preparar-se en saber estimar bé. Les eines d’amor que avui us ofereixo són molt fàcils d’assimilar i poden explicar-se en positiu (el que s’ha de fer) i en negatiu (el que cal renunciar). Utilitza aquestes eines al teu parer: veuràs que funcionen de la mateixa manera en ambdós casos.

Continua la lectura de Eines per aprendre a estimar: IV i V

Eines per aprendre a estimar: III

L’eina número 3 es basa en respectar les idees, els costums i les creences dels altres. Aquesta eina em convida a respectar les decisions dels altres, renunciant a criticar-les, a condemnar-les o a castigar-les. Però també renunciant a salvar-les

El que vull dir és que jo no puc salvar-te de les conseqüències de les teves decisions. Perquè quan tu mossegues als altres, la gent et mossegarà, i jo no et salvaré: aquesta serà la mostra d’amor més gran. Quan l’altra persona observi que els seus actes tenen unes conseqüències, podrà aprendre i s’adonarà que, darrere d’aquestes mossegades, ell és qui en surt més mal parat.

Continua la lectura de Eines per aprendre a estimar: III